Muzeul de Artă Recentă București găzduiește zeci de lucrări semnate de Picasso, aduse de la Paris. Expoziție – eveniment în România

Muzeul de Artă Recentă București găzduiește zeci de lucrări semnate de Picasso, aduse de la Paris.  Expoziție - eveniment în România
Publicat: 03/09/2023, 13:00
Actualizat: 04/09/2023, 12:13

MARe/Muzeul de Artă Recentă București anunță deschiderea oficială a unui evenimentu artistic major al deceniului, „Efectul Picasso”. Începând din 27 septembrie, la muzeul din Primăverii vor fi expuse lucrări ale unuia dintre artiștii cei mai curajoși, inovatori, controversați, impresionanți și autentici din istorie,  a cărui operă a traversat, a fascinat și a influențat două secole și care a lăsat o amprentă evocatoare asupra artei și artiștilor români, din anii 1960 până la ora actuală.

„Efectul Picasso” va ocupa MARe în întregime, până în ianuarie 2024.

Cu această ocazie,  MARe/Muzeul de Artă Recentă din București și UniCredit Bank prezintă 46 de lucrări (picturi, desene, gravuri) semnate Picasso, de la Musée national Picasso-Paris și 65 de lucrări (picturi, sculpturi, ceramică, graffiti) semnate de 37 de artiști români contemporani influențați de opera celei mai importante figuri a artei moderne, în cea de-a doua jumătate a secolului XX și la începutul secolului XXI.

MARe organziează acest eveniment major în preajma celei de-a cincea aniversări, inaugurat 9 octombrie 2018, primul muzeu de artă privat deschis în România în ultimii 110 ani.

Cinci decenii de la dispariția lui Pablo Picasso

Expoziția este organizată în acest an, când se vor împlini cinci decenii la decesul artistului.

MARe/Muzeul de Artă Recentă București – în colaborare cu Muzeul Picasso din Paris – este instituția care va prezenta în România expoziția Efectul Picasso, aceasta fiind una dintre cele 42 de expoziții organizate la nivel mondial consacrate operei, figurii și influenței artistului exemplar al modernității, la 50 de ani de la dispariția lui Pablo Picasso (1881-1973).

Expoziții dedicate lui Pablo Picasso în Franța și Spania, în SUA și Elveția, în Belgia și Germania, în muzee precum Centrul Pompidou și Guggenheim Bilbao, Muzeul Brooklyn și Fundația Beyeler Basel, Muzeul Regal de Artă din Bruxelles și Muzeul Von der Heydt, Wuppertal, vor puncta întregul an 2023.

Expoziția Efectul Picasso de la MARe/Muzeul de Artă Recentă București este susținută de Ministerul Culturii din România și de Institutul Francez/Ambasada Franței din România.

„Efectul Picasso este un eveniment artistic unic la nivel național – este prima ocazie, în întreaga istorie a culturii contemporane românești, în care capodopere ale lui Pablo Picasso vor fi prezentate, timp trei luni, publicului românesc”, au transmis reprezentanții muzeului.

Pablo Picasso, un nume crucial în regenerarea artei din România postbelică

Erwin Kessler, directorul MARe/Muzeului de Artă Recentă din București, subliniază că Pablo Picasso a fost un nume crucial în regenerarea artei din România postbelică.

„În 1965, anul-reper cu care începe colecția permanentă la MARe), regimul comunist local a șters realismul socialist din codul ideologic și estetic al culturii românești, pentru a se emancipa de imperialismul cultural sovietic. În locul acestuia a fost promovată noua formulă, diversitatea stilistică. Unul dintre reperele-cheie ale diversității stilistice a fost ultima Școală modernistă postbelică de la Paris, cu Picasso ca figură tutelară”, a explicat Erwin Kessler.

Potrivit directorului MAEe, o expoziție substanțială Picasso a fost organizată la Muzeul Național de Artă din București în toamna lui 1968, imediat după pozițiile luate de regimul comunist local față de intervenția brutală a trupelor Tratatului de la Varșovia contra Primăverii de la Praga.

„Pentru mulți artiști români, Picasso a fost atunci reinvestit ca un exemplu major de libertate și modernitate inovatoare. Expoziția din 1968 a avut un mare efect asupra conștiințelor și practicilor artistice, dar și asupra publicului. Viitori protagoniști ai scenei artistice locale, precum Florin Mitroi, Horia Bernea, Ion Grigorescu, Alin Gheorghiu, Octav Grigorescu, Sorin Ilfoveanu, Constantin Piliuță și mulți alții au găsit inspirație și susținere durabilă în expoziția Picasso de la București din 1968”, a detaliat directorul muzeului.

Mai mult, potrivit omului de cultură, după 1989, influența stilului, a temelor și a atitudinilor lui Picasso a contribuit la emergența unei noi generații de artiști, de la Dumitru Gorzo și Suzana Dan la Alexandru Rădvan, Victor Man și Mircea Suciu, care s-au raportat la diverse aspecte și s-au alimentat din diferite perioade din creația lui Picasso.

„Din 1968, nu a mai fost organizată în România nici o altă expoziție personală a unui artist internațional de prim ordin. Nici după 1989, în ciuda deschiderii spre lumea culturală occidentală, nu au fost deschise expoziții dedicate protagoniștilor modernității artistice internaționale. România a fost plasată la marginea fluxului curent de expoziții majore internaționale pentru că sistemul muzeistic local este slab echipat, insuficient finanțat și conservator ca practici curatoriale”, a transmis Erwin Kessler.

Expoziția Efectul Picasso va ocupa toate etajele și interetajele muzeului și va fi acompaniată de o serie de video-documentare prezentate în Auditorium-ul MARe. Cursuri pentru copii și adolescenți, legate de Picasso și centrate asupra expoziției, tururi ghidate (în română, franceză și engleză), dar și o serie de conferințe și dezbateri pe tema influenței lui Picasso asupra artei postbelice locale și internaționale vor puncta parcursul acestei expoziții. În plus, un catalog de cercetare bilingv (română-franceză) va fi publicat în legătură cu expoziția, în colaborare cu Muzeul Picasso din Paris.

Muzeul de Artă Recentă / Sursa: MARe

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Imagini șocante cu un prizonier ucrainean după doi ani de captivitate în Rusia. „Evocă cele...
Kate Middleton, scenariul sumbru de care se temeau cu toții: 'E posibil să nu mai...
FOTO. E considerată una dintre cele mai frumoase femei din România și a dat startul...
A murit soția antrenorului de la FC Voluntari, Florin Pîrvu! Oana Alina avea doar 47...
„Frauda secolului” în Europa: Escrocii care au furat 5 miliarde de euro dintr-o schemă menită...
O ieșeancă a ascuns o cameră de supraveghere în dormitorul matrimonial. După ce a văzut...
Cum arată acum tânăra care la vârsta de 7 ani cântărea 220 kg. Ani la...
Poliţistele şpăgare de la Locală: apartamente de lux, bolizi şi vacanţe exotice, cu salarii de...
Cutremurător! Ultimele cuvinte ale Patriziei, înainte de a fi luată de ape
Posibilă tentativă de suicid la metrou, în stația Aurel Vlaicu. Un tânăr s-ar fi aruncat...
Au încins atmosfera la malul mării. Canicula le-a făcut pe vedete să renunţe la haine
AMENDA primită în timpul programului de muncă e plătită de angajator? Ce răspundere are șoferul?
Ce relaţie va fi între Moscova şi Washington după alegerile prezidenţiale din SUA? Vladimir Putin...
Care e cea mai BOGATĂ țară din lume? Cei mai mulți CRED GREȘIT
Elena Udrea este în culmea fericirii. S-a dat liber de la 1 iunie
Hencleș cu smântână și griș. Prăjitura sașilor din Transilvania
Ana Baniciu a născut! Ea și soțul ei Edy Kovacs au devenit părinți pentru prima...
Ce este monstrul apărut pe o plajă din Singapore. Turiștii au luat-o la fugă îngroziți
Antoni vrea să o asigure pe Rebecca de faptul că nu mai are niciun gând...
Saveta Bogdan, pregătiri intense pentru vizita în America la fiica sa. Ce îi va pune...
BANCUL ZILEI. Bulă ajunge pentru prima dată la țară. Vede un țăran și îl întreabă:...
Megaracheta Starship, pregătită de o nouă lansare. Când și cum să urmărești în direct?
×